0

 

 

لوامع الانوار العرشیه (نسخه خطی)


این کتاب را به کتابخانه مورد علاقه خود بیفزایید.

توضیحات

لوامع الانوار العرشیه(از: سید محمدباقر ملاباشی (-۱۲۴۰ق.) فرزند سید محمد موسوی شیرازی.)

شماره بازیابی: ۲۵۸خ
شماره مدرک کتابخانه مجلس: IR ‮‭۱۰-۲۳۹۹۳
زبان اثر: عربی
سر شناسه: م‍لاب‍اش‍ی‌ ش‍ی‍رازی‌، م‍ح‍م‍د ب‍اق‍رب‍ن‌ م‍ح‍م‍د، -۱۲۴۰ق‌.
عنوان و نام پدیدآور: لوامع الانوار العرشیه/ از: سید محمدباقر ملاباشی ( -۱۲۴۰ق.) فرزند سید محمد موسوی شیرازی.
کاتب: شیخ ابوالقاسم شریف.
تاریخ کتابت: ۱۲۸۰ق.
قطع: ‮رحلی. ‭۲۲‬*‭۳۵/۵‬سم. ‭۴۱۸‬ص. ‭۲۹‬س.‬
یادداشتهای کلی: در این نسخه در پایان لمعه ۴۴ (ص۲۴۴) تاریخ فراغت از تالیف با حروف، ۱۲۳۳ نوشته شده و اگر غلط کاتب نباشد معلوم می‌شود این لمعه پس از لمعه ۵۴ تالیف شده است. همچنین در پایان لمعه ۴۸، ش۳۴۴ (با حروف) آمده و گویا این نیز غلط کاتب است.
آغاز، آغازه، انجام، انجامه: ۲هذا آخر ادعیه الصحیفه السجادیه بتمامها ابنائه صنوف الالاء و التحیه فی عصر یوم السبت لائنی عشر مصت من شهر شعبان المعظم سنه اثنین و ثلثین و ماتین و الف من الهجره النبویه… لا اکاد اخلص من العنی الفاضح و علی الله لا افلنجا من الغباوه و علیه التوکل فی البدایه و النهایه و منه التوفیق و الهدایه الحمدلله رب العالمین و خلیفته الحافظ لدینه المبین.
آغاز:آغاز لمعه ۱۷: الحمدلله الذی خص ثغور المسلمین بحبیبه… و بعد فیقول… محمدباقر بن سید محمد من الساده الموسویه هذه اللمعه السابع و العشرون… و کان من دعائه لاهل الثغور، الثغور جمع بفتح الثاء المثلثه و اسکان الغین المعجمه و هو ما یلی دار لاحرب و موضع المخافه من خروج البلدان و فی النهایه هر موضع یکون حدا فاصلا بین بلاد السملمین و الکفار و هو موضع المخافه من اطراف البلاد و المراد باهل الثغور المرابطون بها و الملامون لها لحفظها و یدخل فیهم من کان الثغر بلده و کان ساکنا فیه اذا وطن نعنه علی المحافظه و تسمی الاقامه بالثغور رباطا و مرابطه کان الرابط اصله الشد و لما کان من الفریقین یربطون خیولهم فی ثغرهم و کل معد لصاحبه تسمی ملازمه…
عمر رضا کحاله نیز (ظاهرا به استناد نوشته اعیان الشیعه) تاریخ مزبور را ضبط کرده.
غرض نقشیست کز ما بازماند/ که عالم را نمی‌بینم بقایی
نوع کاغذ:فرنگی شکری آهارمهره.
تزئینات جلد:تیماج سبز رنگ.
نک: ذریعه ۱۳/ ۳۴۶-۳۴۷؛ طبقات اعلام الشیعه ۳/ ۱۹۰-۱۹۱؛ اعیان الشیعه ۴۲/ ۱۰۳؛ معجم المولفین ۹/ ۹۵٫
نسخه‌ای است از لمعه ۲۷ تا آخر.
شارح هر یک از ادعیه صحیفه سجادیه را در یک «لمعه» شرح کرده و برای هر لمعه خطبه و دیباچه‌ای جداگانه ساخته و نام و نسب خود را در آن یاد کرده، مجموع کتاب دارای ۵۴ لمعه در شرح ۵۴ دعای صحیفه است و چنان که مولف در پایان لمعه ۵۴ نوشته در روز شنبه ۱۲ شعبان ۱۲۳۲ق. از تالیف آن فراغت یافته و به نوشته ذریعه در ۱۲۲۸ق. آن را آغاز کرده (این بنده اجزای اولیه آن را ندیده‌ام این شرح همان‌گونه که صاحب ذریعه (در ذریعه و در اعلام الشیعه) و صاحب اعیان الشیعه نیز گفته‌آند، بسیار دقیق و عارفانه است. اشعار فارسی و عربی به مناسبت معانی عرفانی در آن یاد شده. خود او در پایان کتاب، درباره آن چنین گوید: «ان لا یغفلوا عن دقایق مبانیه و حقایق معاینه و فنون فدایعه و انواع صنایعه و مار تحت به فقراته من المحسنات اللفظیه و المعنویه والنکات البیانیه و البریعیه و ما اشتملت علیه من مسایل الکلامیه و العقاید الاسلامیه و العلوم الحکمیه و المعارف العرفانیه و ما انطوت علیه من الاسرار الجبروتیه و الرموز الملکوتیه و الدقایق التنزیلیه و الحقایق التاویلیه المتعلقه بهذا التنزیل السماوی و لعمری ان نفایس تحقیقات کاعین اللولو و المرجان و عرایس تدقیقات لم یطمثهن انس قبل و لا جان و مخدرات اسرار….».
این نسخه مجلد دوم لمعات و از لمعه ۱۷ آغاز شده.
یادداشتهای مربوط به عنوان و پدیدآور: تاریخ وفات مولف را صاحب ذریعه پس از ۱۲۳۲ق. در اعلام الشیعه آورده. اما امین عاملی در اعیان الشیعه نوشته «وی در ۱۳۴۲ درگذشته و در تکیه خواجه حافظ در شیراز مدفون گشته».
وضعیت استنساخ نسخه: کاتب در پایان نسخه رقم دارد و در زیر رقم او این شعر آمده:
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر: تزئینات متن:عنوان‌ها و عبادات صحیفه به شنگرف و به قلم ثلث است.
مشخصات اثر:
یادداشتهای تملک:
شکل و سجع مهر:
متن یادداشت:
این نسخه نیز از نسخ کتابخانه سلطان العلما بوده که به کتابخانه مرحوم امام جمعه منتقل شده.
خط و مهر مربع امام جمعه که نقش آن «جعفر بن محمد سلطان العلماء» است بر پشت نخستین برگ دیده می‌شود.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر: ماخذ فهرست: مجلد چهارم، صفحه ۳۲۰۲-۳۲۰۳٫
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده: شرح است بر صحیفه سجادیه.
تاریخ: ۲۰۱۳۰۸۳۱
محل و شماره بازیابی: ۱۶۳۲۲۵

توضیحات تکمیلی

تعداد صفحات

215

حجم (مگ)

40

نوع فایل

اسکن شده

دیدگاهی دارید؟