1

 

مرده ای که حالش خوب است

توضیحات

مرده ای که حالش خوب است

.

مرده‌ای که حالش خوب است نوشته احمد آرام پس از انتشار، نامزد جایزه‌ی ادبی منتقدان و مطبوعات سال (۱۳۸۴) و نامزد جایزه‌ی ادبی بنیاد گلشیری سال (۱۳۸۴) شده است.

در زمان های نزدیک و کنونی، سعی‌های زیادی در ادبیات گمانه‌زن داخلی برای خلق آثاری در چارچوب ادبیات گمانه‌زن غربی به صورت بومی شده است. در این بین آثار کمی بوده‌اند که بتوانند هر دو ساختار را به صورتی صحیح در آثارشان به تکاپو بیندازند. چنان که گاهی حتا رونوشت و تاثیرپذیری مستقیم آثار داخلی از آثار خارجی کاملاً هویداست.
اثر «مرده ای که حالش خوب است» اثر احمد آرام، هرچند شروعـی کاملاً واقع‌گرایانه دارد و روند آن از شلوغی جادو و عناصر دیگر دنیای فانتزی خالی است، اما کم‌کم با فضاها و اسطوره‌ها و عناصر فانتزی در داستان مواجهه می‌شویم. نگرش گمانه‌زنی در اثر، خلوت و آرام است. خبری از رنگارنگی جادوگرانه یا نبرد شر و خیر در اثر نیست. بلکه گمانه‌زنی در اثر فضاهای غیرواقعی، شخصیت‌های دارای قدرت‌های ماورائی و اتفاقات و رویاهای تخیلی و عجیب مانوس شده است. رسوب اسطوره‌ها و نگرش‌ها و خیال‌پردازی‌های بومی و تاریخی در اثر چنان رنگ و بوی دقیق و بومی به اثر داده است که از جهت بومی‌نگاری، شاید یکی از برترین آثار گمانه‌زن مدرن ادبیات ایران باشد.
با جذابیت‌های فراوان اثر، فضاهای بسیار شلوغ و اتفاقات بی‌نظم و پرسر و صدا و بدون ترتیب، اثر را کمی تا قسمتی غیرقابل درک و همخوانی همزمان می‌کند. فضاهای سوررئال اثر بسیار زیاد و عمیق و پررنگ و گیج کننده هستند. مرزهای زمان و مکان و اتفاقات و رویا و واقعیت و روان شخصیت‌ها کاملاً کم‌رنگ می‌شود و این به پردازش سوررئال اثر کمک بسیار کرده است. اما در عین حال گیج‌کنندگی را نیز به آن الصاق کرده است؛ به طوری که خوانش و فهم هم‌زمان اثر به سختی امکان‌پذیر است و شاید یکی دیگر از عوامل این موضوع، فضاپردازی‌ها و اتفاقات بسیار و مداوم باشد، در عین حالی که اثر تعلیق خاصی را حاکم بر جریان فکری خواننده نمی‌کند. برای مثال شخصیت دشمن و منفی در داستان وجود ندارد و جنگی میان شخصیت‌های مثبت و منفی صورت نمی‌گیرد (چنان که در تعریف فانتزی در اساسنامه‌ی آکادمی فانتزی، جنگ سنتی علیه خیر و شر از ویژگی‌هایی است که هویت اصلی فانتزی هستند) و تمام جذابیت در همان فضاها، توصیف‌ها و اتفاقات ساده و سریع و پررنگ نهفته شده است. هرچند خود شخصیت و موضوع ممکن است بتواند ایجاد انگیزه و علاقه کند .

داستان که نگارش جالبی نیز دارد، از نگاه پسربچه‌ای است که زندگی خود با پدر عیاش و عجیب و دوست داشتنی‌اش را روایت می‌کند. داستان در زادگاه نویسنده یعنی بوشهر روایت می‌شود و ویژگی‌های سنتی که در گویش و دیالوگ‌ها، فضاسازی‌ها، سنت‌ها و… رعایت شده است، اثر را به یکی از آثار برجسته در زمینه پردازش بومی تبدیل کرده است.
بخشی از کتاب: از میخ سوم هیج وقت استفاده نمی‌کردیم.چون ننه‌ام می‌گفت این میخ شگون ندارد و یک بار که بابام کتش را از آن آویزان کرد. فردایش، به دریا رفت و مرگ دومش اتفاق افتاد…

توضیحات تکمیلی

نویسنده

احمد آرام

حجم (مگ)

4

نوع فایل

اسکن شده

شناسنامۀ کتاب

تعداد صفحات

234

دیدگاهی دارید؟