0

 

زنِ تاریخ

توضیحات

زنِ تاریخ (بررسی جایگاه زن از عهد باستان تا پایان دوره ساسانیان)

روش مولف در این کتاب اینگونه است که موضوعات مطرح شده را در هر دوره تاریخی بررسی می کند و از دوره هخامنشیان به بعد مهم ترین موضوعاتی را که در حوزه مطالعات زنان در دوره مورد نظر اهمیت دارد را مطرح می کند.

این کتاب در دو بخش با عناوین بررسی جایگاه زن در ایران باستان و بررسی جایگاه زن در آثار منظوم ، موضوعاتی از قیبل بررسی جایگاه زن پیش از تاریخ ، پدر شاهی یا آغاز فرمانروایی مرد بر زن ، حقوق و اختیارات زن ، ازدواج زنان با فاتحان ایران ، ازدواج ۱۰ هزار عروس و داماد ، تساوی زن و مرد در ادای وظایف دینی ، حقوق زنان در اجتماعات ، دختران و مساله ازدواج و تشکیل خانواده شخصیت حقوقی زنان و… را مورد بررسی قرار داده است.

نگارنده در آغاز این کتاب به بررسی جایگاه زن در ایران باستان دست می‌زند. بر این اساس وی اصول و عقاید ساکنان نجدایران و ایرانیان قدیم (زرتشتیان) را بازگو کرده و در ادامه در فصل‌های ماد، هخامنشی، اشکانی و ساسانی به بررسی آثار وجود زن می‌پردازد.

وی معتقد است آن‌چه زنان داشته‌اند، از دوره‌ی مادرسالاری و ربه‌ا‌لنوعی‌شان به ارث برده‌اند که آن هم با نزدیک‌تر شدن به زمان‌های حماسه‌پذیر رفته‌رفته مستهلک گردیده و به ندرت بازپرداختی صورت گرفته است؛ یعنی با پیشرفت چیزی به نام تمدن، توحش بیش‌تری در عرصه‌ی حیات اجتماعی زن در خانه و خانواده و قبیله روی داده است. اثر وجودی او در تولید نیروی جنگلی، اقتصاد و تولید ثروت، مانع از نزول مقام او بوده است.

آن‌هم تا زمانی که امکان مبادله و تعویض اضافه تولید و غارت تولیدات دیگر جوامع، حاصل شده که این ثروت و مکنت و به بردگی کشیده شدن اسرا، زن را از عرصه‌ی تولید نیز کنار گذاشت و او را به عروسکی خانگی مبدل کرد. باید گفت که این تغییرات در مرکز و هسته‌ی تحول شدیدتر بوده و دامنه‌ی آن به تدریج از خاندان سلطنتی به دربار و از دربار به حدود قصور و بروج و باروها و از آن‌جا به حواشی شهرها و سپس فاصله‌های دورتر قبایل و عشایر تضعیف می‌شده است.

بخش دوم کتاب به بررسی جایگاه زن در شاهنامه اختصاص یافته است. برخی از عناوین این بخش عبارت است از: فرزند‌طلبی در ایران باستان، دخالت والدین در ازدواج، ازدواج با محارم، تعدد زوجات، پادشاهی زنان، اوضاع اجتماعی زنان، زن و مالکیت، و صفات زن پسندیده.

توضیحات تکمیلی

نویسنده

بنفشه حجازی

تعداد صفحات

383

حجم (مگ)

7.1

نوع فایل

اسکن شده

دیدگاهی دارید؟