0

 

فرار از مدرسه

توضیحات

فرار از مدرسه؛ درباره زندگی و اندیشه ابوحامد غزالی

فرار از مدرسه داستان زندگی و اندیشه‌های ابوحامد محمد غزالی (فیلسوف، متکلم و فقیه ایرانی و از بزرگ‌ترین مردان تصوف سده پنجم هجری) است. این کتاب را عبدالحسین زرین‌کوب به شیوه زندگی‌نامه نویسی در سال ۱۳۵۳ به رشته تحریر درآورده و انتشارات امیرکبیر آن را به چاپ رسانده است.

در مورد کتاب می‌خوانیم که غزالی زندگی نسبتاً کوتاه اما آکنده از فعالیت و تحرک داشته و تحولات شگرف زندگی او تنوع وسیعی در آثارش ایجاد کرده و مخصوصاً تأثیر قابل ملاحظه‌ای در افکار و آثار علماء بعدی اسلام داشته است.

غزالی یکی از بزرگانی است که به نسبت زندگی‌نامه فکری را خود در کتاب ارجمند المنقذ من الضلال آورده و این زندگی‌نامه با قلم موشکاف و فخیم عبدالحسین زرین‌کوب با نثری روان و کم‌پیرایه در این کتاب آمده است.

بهاءالدین خرمشاهی در نقد این کتاب، فرار از مدرسه را ارزشمندترین اثر عبدالحسین زرین‌کوب می‌داند.

در حدیثی صحیح از پیامبر منقول است که در آغاز هر قرن مُجَدّدی از امت من ظهور می کند که به احیای تعالیم مغفول مانده ی دین، همت می گمارد.
بسیاری ” مجدد راس ماته” و احیاگر قرن ششم را غزالی دانسته اند که وجهه ی همت خود را بر احیای گوهر مغفول مانده ی اسلام یعنی اخلاق متمرکز ساخت.
غزالی یکی از بزرگانی است که به نسبت زندگی نامه ی فکری خود در کتاب ارجمند” المنقذمن الضلال ” اقدام کرده و این زندگینامه با قلم مو شکاف و فخیم عبدالحسین زرین کوب با نثری روان و کم پیرایه در این کتاب آمده است
با این همه تحقیق که تاکنون در احوال و آثار ابوحامد غزالی انجام یافته است هنوز درباره زندگی و اندیشه او موارد ابهام کم نیست. این نکته نه فقط ناشی از تاریکیهایی است که بر تاریخ عصر او، تاریخ عصر سلاجقه، سایه افکنده است بلکه تا حد زیادی نیز ناشی از
تنوع و پراکندگی آثار اوست که بعضی از آنها هنوز فقط به صورت نسخه های خطی است، برخی چاپ دقیق انتقادی ندارد، پاره یی با عنوانهای مختلف دیگر نیز یاده شده است، و تعدادی را دیگران به نام او برساخته اند یا بهرحال اصالت آنها محل تردیدست.
بعلاوه، وسعت و تنوع قلمرو آثار و افکار وی که غالباً نیز مشحون از سخنان تازه یا توجیه های بی سابقه است، امکان احاطه پژوهنده را بر سراسر قلمرو کار او دشوار می کند.
چرا که در همه تاریخ فرهنگ اسلامی شاید کمتر کسی را بتوان یافت که بقدر غزالی تنوع تمام عرصه یک فرهنگ را در زندگی و اندیشه خویش به این حد پر مایه و جاندار تصویر کرده است و…

فهرست مطالب کتاب:
کودکی و جوانی / درس امام الحرمین/ لشکرگاه/ در نظامیه بغداد/ فرار از مدرسه/ در کشمکش رهایی و گریز/ فیلسوف، ضد فلسفه/ سبک و آثار/ بازگشت / مدرسه یا خانقاه؟

دیگر اثار عبدالحسین زرین کوب

توضیحات تکمیلی

نویسنده

عبدالحسین زرین کوب

تعداد صفحات

411

حجم (مگ)

5.5

نوع فایل

اسکن شده

دیدگاهی دارید؟