0

 

شهر بازی

توضیحات

شهربازی

شهربازی رمانی از حمید یاوری است. این کتاب در سال ۱۳۸۲ نامزد چهارمین دورهٔ جایزهٔ منتقدان و نویسندگان مطبوعاتی در بخش بهترین رمان و نیز نامزد سومین دورهٔ جایزهٔ هوشنگ گلشیری در بخش بهترین رمان اول شد.

داستان

فرهاد که یک پزشک است به همراه دوستانش به نام‌های هادی، پرویز و گلبن در خانه‌ای متروک در نزدیکی میدان تجریش در تهران زندگی می‌کند که متعلق به آن‌ها نیست. پرویز اعتیاد شدیدی دارد و هادی که به اسکیزوفرنی مبتلاست، در ذهن خود به خلق داستانی مشغول است.

گلبن پناهنده ای افغان است که توسط دوستانش به پیرزنی به نام ملوکی فروخته می‌شود تا برای وی قصه تعریف کند. فرهاد در حالی که به جای برادر پرویز در مغازهٔ لوازم التحریرفروشی وی پشت دخل ایستاده‌است توسط مأموران وزارت اطلاعات بازداشت می‌شود و وادار به نوشتن داستانی می‌گردد.

وی در جریان بازجویی تحت فشار قرار می‌گیرد تا در ارتباط با یکی از بیمارانش به نام مینا که به اسکیزوفرنی مبتلاست و تصور می‌کند ۲۵ عدد جن دارد، داستانی بنویسد. مینا در جریان یک اعتراض دانشجویی در دانشگاه تهران شرکت داشته‌است.

هر بار سرپیچی وی از خواست بازجو موجب می‌شود تا در یک محفظهٔ تنگ که «گاودونی» نامیده می‌شود زندانی شود. به وی اجازه داده می‌شود تا برای تعقیب شخصیت‌های داستان از بازداشتگاه خارج شود. حتی به وی مأموریت داده می‌شود تا با سارا که دوست‌دختر دانشجویی کُرد به نام سعید (شورش) است رابطه برقرار کند تا اطلاعات از طریق وی شورش را به دام بیندازد.

فرهاد به کافه ستاره در خیابان کاخ تهران رفت‌وآمد می‌کند تا خاطرهٔ برادرش را که توسط حکومت اعدام شده‌است شاهد باشد. بازجویی فرهاد در سلول انفرادی همراه با نقد داستان وی صورت می گرد و جلسهٔ نقد داستان/اعتراف وی در سلول انفرادی وی برگزار می‌شود.

پایان بندی داستان با بازجویی از فرهاد زیر پل چهارراه پارک‌وی، بازگشت گلبن به افغانستان، ابتلای پرویز به ایدز، قتل شورش و ابتلای فرهاد به اسکیزوفرنی همراه می‌شود و به صورت نمادین با مرگ آرتوش صاحب ارمنی کافه و تخریب کافه که پاتوق برادر اعدامی فرهاد است، بیان می‌گردد. در نهایت راوی به خیالی بودن بخش‌های زیادی از داستان/اعتراف خود اعتراف می‌کند و صحت بخش‌هایی از رمان را زیر سؤال می‌برد.

جایزه

شهربازی در سال ۱۳۸۲ نامزد چهارمین دورهٔ جایزهٔ منتقدان و نویسندگان مطبوعاتی در بخش بهترین رمان شد. همچنین این رمان یکی از سه نامزد بخش رمان اول در سومین جایزهٔ ادبی هوشنگ گلشیری در سال ۱۳۸۲ بود که در نهایت هیچ‌یک از این سه رمان شایستهٔ دریافت جایزه دانسته نشد.

زمینهٔ سیاسی

رمان شهربازی داستان نسلی را روایت می‌کند که جوانی خود را در سال‌های میانی دههٔ ۷۰ خورشیدی در ایران در فضایی اختناق زده گذراندند. داستان بر بستر حوادث کوی دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۸ روایت می‌شود و سرنوشت شخصیت‌های درگیر آن، هر یک گویای سرنوشت بخشی از نسل سوم پس از انقلاب و سرخوردگی سیاسی نسل جوان ایران است. شهربازی همچنین نخستین کتابی است که در آن به تجدید حیات گرایش مارکسیستی در جنبش دانشجویی ایران در دههٔ ۱۳۸۰ اشاره می‌شود:

«… حالا داشتند پاپوش گل گشادی برای دانشجوهای مظنون می‌دوختند؛ و حتماً هم قرار است مدارک عجیب و غریبی دست و پا کنند. وگرنه دلیلی نداشت بلوطی به من بگوید دربارهٔ جریان‌های دانشجویی مارکسیست هم که تازگی‌ها فعال شده‌اند اگر خواستی داستان بنویسی بد نیست. این حرف‌ها بودار است.»

مشخصات چاپ

  • یاوری، حمید، شهربازی، تهران: فرخ نگار وابسته به مؤسسهٔ فرهنگی هنری کارنامه، چاپ یکم: ۱۳۸۱.

شهربازی پس از چاپ اول دیگر تجدید چاپ نشد.

توضیحات تکمیلی

نویسنده

حمید یاوری

حجم (مگ)

2.3

نوع فایل

اسکن شده

شناسنامۀ کتاب

شماره کتابشناسی ملی م‌81-36686
سرشناسه یاوری‌، حمید، – 1350
عنوان و نام پدیدآور شهر بازی‌/ حمید یاوری‌
مشخصات نشر تهران‌: فرخ‌نگار، 1381.
مشخصات ظاهری ص 200
وضعیت فهرست نویسی فهرستنویسی قبلی‌
یادداشت ص‌. ع‌. به‌انگلیسی‌:Hamid Yavari. Funfair.
موضوع داستانهای فارسی — قرن 14
رده بندی کنگره PIR8323/الف‌836ش‌9 1381
رده بندی دیویی 3فا8/62ی‌29ش 1381
قطع و نوع جلد: رقعی (شومیز)

تعداد صفحات

205

دیدگاهی دارید؟