0

 

حزین لاهیجی: زندگی و زیباترین غزل‌های او


این کتاب را به کتابخانه مورد علاقه خود بیفزایید.

توضیحات

محمدعلی بن ابوطالب متخلص به حَزین و معروف به شیخ علی حزین در سال ۱۱۰۳ ه.ق. در اصفهان زاده شد. او از تبار زاهدی‌ها و نوادگان شیخ زاهد گیلانی است. از استادان حزین می‌توان به امیر سید حسین طالقانی اشاره کرد. او جهانگرد و همچنین دانشمندی جانورشناس بود.

وی همچنین از آخرین شاعران بزرگ سبک هندی بود. از آثار او می‌توان به تذکره شعرا، دیوان اشعار، صفیر دل و حدیقه ثانی در برابر حدیقه سنایی و تذکارات العاشقین در برابر لیلی و مجنون اشاره کرد.

تذکره حزین لاهیجی با سبکی ساده و پخته به نگارش درآمده‌است. حزین در کتاب تاریخ خود به نام «زندگی شیخ حزین به قلم خود او» وضعیت اصفهان در زمان حمله افغانان و نیز اشغال ایران بوسیله ترکان عثمانی را شرح می‌دهد.

ای وای بر اسیری کز یاد رفته باشد/در دام مانده باشد صیاد رفته باشد، یکی از مشهورترین ابیات اوست. پدر او در دوره ی شاه سلیمان اول برای تحصیل به اصفهان رفت و محمد در دربار صفوی در سن کم به عنوان بحر العلوم و شاعر پرورش یافت. او در ایران و هند و تا عربستان سفرهای متعدد کرد. حزین لاهیجی در سال ۱۱۴۶ه.ق. به هند رفت و در سال ۱۱۸۱ه.قه در حدود هفتاد و هشت سالگی در بنارس درگذشت و در همان شهر دفن شد.

حزین لاهیجی از ترس نادرشاه به هندوستان رفت و تا پایان در هند زندگی کرد. سکونت محمدعلی حزین لاهیجی در نوزده سال آخر زندگی خود در بنارس که تحت حکومت نواب‌های شیعه بود، از رویدادهای مهم در حیات فرهنگی، مذهبی و ادبی این شهر است.

آرامگاه او – که مدفن خلیل علی ابراهیم خان نیز در جوار آن است – در بنارس زیارتگاه مهمی است که زوار آن، علاوه بر شیعیان، سایر مسلمانان نیز هستند. حضور حزین و درسهای او در ترویج و اشاعه ی تشیع در آن سامان نقش بسیار مهمی داشت. بخشی از سروده‌های او به زبان فرانسه نیز ترجمه شده‌است.

حزین لاهیجی تا همین اواخر شاعری کمتر شناخته شده بود، این ناشناختگی تا بدانجا بود که فردی اشعار او را در مجلات و کتب مختلف با نام خود منتشر می کرد تا اینکه دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی بر این مهم همت گماردند و با بررسی، تحلیل و معرفی این شاعر در آثار مختلف خویش، حزین لاهیجی را به عنوان شاعری توانا و باریک گو به همگان معرفی کردند.

این کتاب نیز بخشی از تلاش های این استاد ادبیات فارسی در همین راستا می باشد.
حزین لاهیجی زندگی و زیباترین غزل های او باکوشش استاد گرانقدر، محمدرضا شفیعی کدکنی توسط انتشارات توس در سال ۱۳۴۲ منتشر شده است.

توضیحات تکمیلی

نویسنده

محمدرضا شفیعی کدکنی

تعداد صفحات

262

حجم (مگ)

6.2

نوع فایل

اسکن شده

شناسنامۀ کتاب

کتابخانه فانوس

دیدگاهی دارید؟