0

 

روش های آینده نگاری تکنولوژی


این کتاب را به کتابخانه مورد علاقه خود بیفزایید.

توضیحات

روش های آینده نگاری تکنولوژی

فصل ۱ : روش دلفی
فصل ۲ : روش سناریو سازی
فصل ۳ : روش پیمایش محیطی
فصل ۴ : روش ذهن انگیزی
فصل ۵ : روش تحلیل ثبت اختراع
فصل ۶ : روش درخت وابستگی
فصل ۷ : روش تحلیل ریخت شناسی
فصل ۸ : روش تاثیرات متقابل
فصل ۹ : روش چرخه آینده

نگاهی اجمالی به روش های آینده نگاری

این بخش به معرفی روش های به کار رفته در اجرای آینده نگاری تکنولوژی می پردازد. در اجرای آینده نگاری ، این روش ها اغلب به صورت ترکیبی به کار می روند، بنابراین آگاهی اجمالی از کلی? روش های به کار رفته مفید خواهد بود. انتخاب روشها به عواملی چند وابسته است که برخی از آنها از قرار زیر است: زمان و منابع مالی در دسترس و اهداف اجرای آینده نگاری.
قابل ذکر است که دستورالعمل ساده و مشخصی درباره ترکیب روش ها در اجرای آینده نگاری وجود ندارد و این امر به خاطر کاربرد وسیع روش ها با کارکردهای بسیار متنوع در حوزه آینده نگاری است. همچنین به سبب تنوع حوزه هایی که آینده نگاری در آنها قابل اجراست، تدوین دستورالعمل عام با پیچیدگی های بسیاری روبه روست. در ادامه، روش های فصل های بعدی به اجمال معرفی می شوند.

 

روش دلفی

دلفی روشی برای سازمان دهی مشکل ارتباطی گروه است. روش دلفی، به منظور برقراری یک تعامل صحیح بین نظرات واقعی افراد طراحی شده است. دلفی از جمع آوری نظرات کارشناسان در دفعات متعدد با استفاده متوالی از پرسشنامه ها به دست می آید و برای نمایاندن همگرایی نظرات و تشخیص اختلاف عقیده ها یا واگرایی آرا به کار می رود. هر تکرار، یک دوره را تشکیل می دهد. در روش دلفی، با بی اثر ساختن توان سخنوری اشخاص، همه نظرات غیرمعمول برای تحلیل بعدی بطور یکسان به اعضای گروه برگردانده می شود. بنابراین ، گمنامی و ناشناس بودن افراد و بازخورد دو عنصر غیرقابل حذف از روش دلفی است.

روش سناریوسازی

سناریو ابزاری برای تحلیل سیاست ها و شناخت شرایط، تهدیدات، فرصت ها، نیازها، و ارزش های برتر آینده است. سناریو یک توصیف داستانی از آینده است که بر فرایندهای علت و معلولی مؤثر بر امر تصمیم گیری تمرکز دارد. وقوع سناریو نه تنها حتمی نیست،بلکه احتمال آن نیز اندک است. به همین دلیل میزان دقت و درست از ویژگی های یک سناریوی خوب به شمار نمی رود. یک سناریوی خوب باید دارای توجیه عقلی ، سازگاری درونی ، توصیف روابط علت و معلولی، اشاره به چالش های آینده و . . . باشد.

روش ذهن انگیزی

ذهن انگیزی نام موقعیتی است که در آن گروهی از افراد برای تولید ایده های جدید در  یک زمینه خاص گرد هم می آیند. قواعد این روش به گونه ای است که افراد می توانند با آزادی فکر کنند و به سوی زمینه های فکری جدید سوق داده شوند و در نتیجه ایده ها و راه حل های متنوعی ارائه دهند. در این روش هر فردی می تواند نظر خود را بدون هرگونه محدودیت آشکار سازد. شرکت کننده ها ایده های خود را مطرح می کنند و یا بر روی ایده های دیگران کار می کنند. هم? ایده ها نوشته می شود و هیچ یک مورد انتقاد قرار نمی گیرد. تنها زمانی که مرحل? ذهن انگیزی به پایان می رسد، ایده ها ارزش یابی می شوند.

روش تحلیل ثبت اختراع

یکی از راه های آشنایی با علوم و فناوری ها و شناخت مسیر تکاملی آن ها، تحلیل وبررسی ثبت اختراعات است. بررسی روند انجام تحقیقات و ثبت اختراعات و سمت وسوی این تحقیقات در زمینه ای  مشخص جهت گیری واقعی تحقیقات در آن زمینه را معلوم می سازد. تحلیل و بررسی ثبت اختراعات شش مرحل? مهم دارد.

روش درخت وابستگی

نقط? شروع درخت وابستگی تشخیص نیازها یا اهداف آینده است. این روش به منظور تشخیص شرایط مورد نیاز برای رسیدن به آن اهداف مانند فعالیت ها و . . . طراحی شده است. همچنین، از این روش برای نمایش تاثیرات احتمالی فناوری استفاده می شود. در شیوه درخت وابستگی، یک مطلب گسترده به شکل صعودی به زیر مطالب کوچک تر تقسیم می شود. خروجی این فرایند نمایشی گرافیکی با ساختار ترتیبی است که مطلب کلی مورد نظر را به سطوح جزئی تر و ریزتر طبقه بندی می کند.

روش تأثیرات متقابل

تأثیرات متقابل روشی برای تحلیل احتمال وقوع یک موضوع در یک مجموعه مورد پیش بینی است. احتمالات این موضوع می تواند با قضاوت هایی درباره قابلیت بالقوه تأثیر متقابل میان موضوع های مورد پیش بینی تنظیم شود. روند اجرایی این روش در گام های مختلف به اجمال از قرار زیر است: در گام اول، مجموعه رخدادها تعیین می شود. گام دوم، تخمین احتمالات ابتدایی هر رخداد است. این احتمالات بیانگر شانس وقوع هر یک از رخدادها تا سال های آتی است. گام سوم در تحلیل تأثیرات متقابل، برآورد احتمالات شرطی است.

.

توضیحات تکمیلی

نویسنده

بنیاد توسعه فردا

تعداد صفحات

197

حجم (مگ)

1.6

نوع فایل

تایپ شده

دیدگاهی دارید؟