0

 

صد میدان


این کتاب را به کتابخانه مورد علاقه خود بیفزایید.

توضیحات

صد میدان

«صد میدان» از کتاب‌های تصوف تشریعی پیر هرات است که مراحل سیروسلوک را از توبه شروع و به بقا ختم می‌کند و در هر میدان استدلال از آیات قرآنی می‌آورد.

این کتاب در واقع فقه اللغه میادین و منازل سلوک است که از هر منزل، منزل دیگر را به وجود می‌آورد. کلمات آن کوتاه و بعضاً سمبلیک و رنگ اشاره به خود می‌گیرد و از همین‌رو شاگردان حلقه تدریس پیر هرات به او التجاء کردند که اثر دیگری به وجود آورد که مفسر و معبر «صد میدان» شود و خواجه نیز کتاب «منازل السائرین» را به وجود آورد. این کتاب توسط عبدالحی حبیبی استاد تاریخ تصحیح و تحشیه شده است.

یکی از زیباترین متون عرفانی است که در عین کم‌برگی، بسیار پربار است.

این کتاب جزء فنّی‌‏ترین و پرمحتواترین آثار عرفان اسلامی محسوب می‏‌شود که در آن نویسنده، سالک را از میدان توبه تا میدان فنا و بقا و محبت دستگیری و بدرقه می‌‏کند و پله پله او را به لقای حضرت دوست می‌‏رساند.

ابواسماعیل عبدالله بن ابی‌منصور محمد معروف به «پیر هرات» شیخ الاسلام و «پیر انصار» و «خواجه عبدالله انصاری» و «انصاری هروی»، دانشمند و عارف بزرگ مسلمان است. او به عنوان یکی از نوابغ ادبی و چهره‌های شاخص خراسان قدیم شناخته می‌شود که به عنوان مفسر قرآن، محدث، اهل فن جدل و استاد اخلاق، دستی بر آتش داشته است. عمده شهرت وی به خاطر فن سخنوری، اشعار و متون نغز و بی مانندش به خصوص در مدح و ثنای خداوند به زبان‌های عربی و فارسی بوده است.
وی از اعقاب ابوایوب انصاری است که صحابه پیغمبر بود. مادرش از مردم بلخ بود و عبدالله خود در هرات یکی از شهرهای غربی افغانستان متولد شد و از کودکی زبانی گویا و طبعی توانا داشت، چنان‌که شعر فارسی و عربی را نیکو می‌سرود و در جوانی در علوم ادبی و دینی و حفظ اشعار عرب مشهور بود و مخصوصاً در حدیث قوی بود و در فقه روش امام حنبل را پیروی می‌کرد. وی در تصوف از استادان زیادی تعلیم گرفت ودو بار به دیدار شیخ ابوالحسن خرقانی شتافت و این دیدارها تاثیر زیادی در روحیات و منش وی داشته‌است. محل اقامتش بیشتر در هرات بود و در آنجا تا پایان زندگانی به تعلیم و ارشاد اشتغال داشت.

انصاری شعر هم می‌سرود، ولیکن بیشتر شهرت وی به جهت رسالات و کتب مشهوری است که تالیف کرده‌ است. خواجه در هر میدان با تمسک به آیه‏ای از قرآن کریم وارد می‏شود و سالک را با زدودن رذایل اخلاقی و متصف نمودن به کمالات روحانی و معنوی به منزل و میدان بالاتر وارد می‏‌کند تا نهایتا او را به موطن توحید و محبت و فنای مطلق می‌‏رساند.

کتاب صد میدان به زبان فارسی و کتاب منازل السائرین به زبان عربی در واقع تقریرات دروس سیر و سلوکی خواجه هستند که در ۵۱ موضوع متحد و در ۴۹ موضوع متفاوتند. جدول کامل تطبیقی نسبت به مطالب این دو اثر در آخر همین چاپ آمده است.

ظاهرا صد میدان جهت مبتدیان در راه کمال و سیر و سلوک و منازل برای کاملین و منتهیان تنظیم شده است.

رساله نفیس صد میدان توسط دکتر سید عادل نادر علی شرح گردیده که به همّت انتشارات آیت اشراق به چاپ رسیده است.

توضیحات تکمیلی

نویسنده

خواجه عبدالله انصاری

تعداد صفحات

259

حجم (مگ)

1.5

نوع فایل

اسکن شده

دیدگاهی دارید؟