اطلاعیه مهم

این کتابخانه به آدرس جدید منتقل شده است.


ورود به آدرس جدید fanuus.org

تاریخ اجتماعی تهران در قرن سیزدهم – جلد ۲

امتیاز 3.8 ستاره با 19 رای

somdn_product_page

توضیحات

تاریخِ اِجْتِماعیِ تِهْرانْ دَرْ قَرْنِ سیزْدَهُم، عنوان کتابی دانشنـامـه‌گون از جعفر شهری (۱۲۹۳- ۱۳۷۸ ش / ۱۹۱۴- ۱۹۹۹ م)، حاوی اطلاعاتی دربارۀ مکانها، حرفه‌ها، اصناف و نحوۀ زندگی مردم تهران در قرن ۱۳ ش.
این کتاب بر پایۀ خاطرات، مشاهدات و مطالعات ۷۰ سالۀ نویسنده، در ۶ جلد و طی سالهای ۱۳۵۷- ۱۳۶۷ ش تدوین، و بین سالهای ۱۳۶۷- ۱۳۷۸ ش در تهران چاپ و منتشر شده است.

این اثر در واقع نسخۀ کامل‌شده و گسترش‌یافتۀ کتاب دیگری است از نویسنده، با عنوان گوشه‌ای از تاریخ اجتماعی تهران قدیم، که در ۱۳۵۷ ش منتشر شده بود. مطالب آن کتاب، پیش‌تر در برنامۀ «فرهنگ و مردم» رادیو ایران، زیر نظر ابوالقاسم انجوی شیرازی، پخش شده بود. استقبال از این کتاب و دستیابی نویسنده به جزوۀ «سرشماری بلدیۀ تهران» (نک‍‍ : ۱ / ۸) در سالهای ۱۲۶۲، ۱۲۷۰، ۱۳۰۱ و ۱۳۱۱ ش، که در برگیرندۀ فهرست کاملی از اماکن شهر تهران و بیش از ۵۰۰ حرفه بود، انگیزه‌ای شد که جعفر شهری تلاشی ده‌ساله (از پاییز ۱۳۵۷ ش تا تابستان ۱۳۶۷ ش) را آغاز، و کتاب تاریخ اجتماعی تهران در قرن سیزدهم را تألیف کند (۱ / ۵-۶؛ اشرف، ۳۶۸).
وی در گردآوری مطالب این اثر، به قول خود، به‌جز آمار سرشماری بلدیه، به هیچ منبع دیگری جز حافظه، تجربه و خاطرات خود مراجعه نکرده است (نک‍ : ۱ / ۴۹).

البته بخشی از عکسها و تصاویر ارزشمند موجود در این کتاب متعلق به یکی از دوستان نویسنده، به نام علی خادم، و بخش دیگر نیز از آرشیو خصوصی خود وی بوده است (۱ / ۵۹). ظاهراً تجربه‌ها و اندوخته‌های مادی و معنوی او در شکل‌گیری این اثر نقش عمده‌ای داشته و در واقع، این کتاب به نوعی با فراز و فرودهای زندگی وی در پیوند بوده است.
نویسنده در مقدمۀ کتاب، یادآور می‌شود که در کتاب او، برخلاف عرف و عادت تاریخ‌نگاران ایران، روی سخن با زمامداران و سلاطین نیست و حرفی از گزارش کامرانیهای ایشان به میان نمی‌آید. وی محتوای کتاب خود را این‌گونه معرفی می‌کند:

«از مردم عادی کوچه و بازار مانند بقال و قصاب و نانوا و تاجر و کاسب و رعیت و کارگر و باپول و بی‌پول و زندگی و گذران و کسب و کار و خانه و خانواده و آنچه که مربوط به اجتماع و حقایق آن می‌باشد و کل طبقات آن از آدم‌حسابیها و نا‌حسابیها و گردن‌کلفت و گردن‌نازک و فقیر و اعیان و توسری‌بزن و توسری‌بخور و پلوخور و نان خالی بخور و لش و لات و کامل و جاهل و پیر و جوان و بچه و بزرگ و درویش و گدا و ملا و عامی و پر قوبخواب و کنار کوچه‌بخواب و آنهایی که سازندگان حقیقی تاریخ بوده، مگر برخوردشان به‌حسب ضرورت با دستۀ مألوف مثل شاه و وزیر … بشود و آنچه ارتباط به زندگی‌شان از تولد تا مرگ پیدا بکند.

تاریخی اسماً مربوط به کسب و کار و گذران، و رسماً دائرۃ‌المعارفی از تهران اواخر قاجاریه، شامل جغرافیای آن از محدوده و محصوره و خندق و در و دروازه و ابنیه و عمارات و آباد و خراب و خانه و دکان و بازار و بازارچه و خیابان و کوچه و گذر و حجره و مدرسه و خانقاه و کاروان‌سرا و هرچه و هرچه که شامل اماکن یک شهر می‌گردد و اهالی آن از هر قسم و طبقه و کلیاتشان که چگونه زیسته، چگونه معاش داشته، برای زیست و گذران، سروکارشان با چه امور و مسائل بوده … »

🔖 book_keywords : دانلود فایل pdf تاریخ اجتماعی تهران در قرن سیزدهم – جلد ۲ نوشته جعفر شهری

توضیحات تکمیلی

نویسنده

جعفر شهری

تعداد صفحات

374

حجم (مگ)

8.7

نوع فایل

اسکن شده

شناسنامۀ کتاب

کتابخانه فانوس

دیدگاهها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “تاریخ اجتماعی تهران در قرن سیزدهم – جلد ۲”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *