52

 

سفرنامه نایب الصدر شیرازی


این کتاب را به کتابخانه مورد علاقه خود بیفزایید.

توضیحات

تحفه الحرمین: سفرنامه نایب الصدر شیرازی

در زیارت مکه و سیاحت ایران و هند

گراور شده از روی چاپ سنگی

نایب الصدر شیرازی، در سال‌های ۱۳۰۵- ۱۳۰۶ق به سفر حج رفت و پس از مراجعت به هندوستان سفرنامه حج خود را با عنوان تحفه الحرمین و سعاده الدارین نوشت. این اثر در همان سال در هندوستان (بمبئی، ۱۳۰۶ق) به چاپ رسید و نسخه‌های آن به ایران آمد و از آن استفاده می‌شد…
یرزا محمدمعصوم معروف به نایب الصدر شیرازی و ملقب به لقب طریقتی معصومعلشاه, مولف کتاب ارزشمند طرائق الحقایق و فرزند یکی از اقطاب سلسله نعمت اللهیه به نام رحمت علیشاه بود. وی که در زمره عرفا و فضلای صاحب نام عصر قاجار و عالم به علوم فقه و حدیث, فلسفه و کلام و منطق و… بود, این حجم از اطلاعات را با سیر آفاق و انفس و گردش در روی کره زمین به کمال رساند.

میرزا محمد معصوم در تاریخ ۱۴ ربیع الول ۱۲۷۰ ق چشم به جهان گشود. تحصیلات مقدماتی را در شهر شیراز به پایان رساند و در حالی که ۱۸ سال بیشتر نداشت, برای ادامه تحصیل به عتبات عالیات رفت. پس از چهار سال به خاطر مشکل مالی مجبور به بازگشت می شود. و مدتی در طهران از محضر اساتید آن شهر بهره مند می شود.

در سال ۱۳۰۴ ق به پیشنهاد برخی از دوستانش سکونت در طهران را اختیار می کند و یکسال پس از آن عازم سفر مکه می شود. خاطرات این سفر را پس از بازگشت در بندر بمبئی به صورت یک سفرنامه چاپ می کند و نامش را تحفه الحرمین می گذارد.
حاجی نایب الصدر در همین سالها ادعای قطبیت در سلسه نعمت اللهیه را هم داشته است که به دنبال آن خانقاهی بنا کرده و در آن دستگیری و ارشاد می کند. در همین خانقاه تالیف طرائق را آغاز می کند. آن را در سال ۱۳۱۸ ق به پایان رسانده و یکسال بعد هم چاپ می کند. پایان طرائق همزمان با شروع فریادهای آزادیخواهی در گوشه و کنار کشور, در راه مبارزه با استبداد بوده است.

نایب الصدر هم وارد ماجرا می شود و در صف آزادیخواهان قرار می گیرد و با عضویت در انجمنی به نام جنوب و تصدی ریاست آن برای مدتی, به مبارزه علیه استبداد می پردازد. که سرانجام با به توپ بسته شدن مجلس و شکست مشروطه تمامی آزادیخواهان, دستگیر, اعدام و یا متواری شدند.
حاجی نایب الصدر نیز از طهران تبعید می شود و ۱۷ سال باقیمانده عمر خود را در گناباد و گرگان و مشهد می گذراند. در گناباد و گرگان مدتی ریاست اوقاف آن شهرها را به عهده داشته. سرانجام پس از ۷۱ سال زندگی در پنجم اسفندماه ۱۳۰۴ خورشیدی چشم از جهان فرو بسته و در قبرستانی در غرب مشهد به خاک سپرده می شود.

توضیحات تکمیلی

نویسنده

نایب الصدر شیرازی

تعداد صفحات

325

حجم (مگ)

12

نوع فایل

اسکن شده

شناسنامۀ کتاب

کتابخانه فانوس

دیدگاهی دارید؟