0

 

زندگاهان


این کتاب را به کتابخانه مورد علاقه خود بیفزایید.

توضیحات

گاهان و زندگاهان

کتاب زندگاهان اثر شروین وکیلی، جلد نخست از مجموعه‌ی « تاریخ خرد » است که سیر اندیشه‌ی فلسفی را با محور گرفتنِ فرهنگ ایرانی بازخوانی می‌کند.
گاهان کهن‌ترین شعرِ موجود در زبان‌های ایرانی و آغازگاه آیین و فرهنگی است که به تدریج در هزاره‌ی سوم پیش از میلاد در ایران شرقی زاده شد و به تدریج گسترش یافت و در نهایت تاسیس کشور ایران به دست هخامنشیان را ممکن ساخت.
زندِ گاهان، شرح و تفسیری است فلسفی از این متن. نویسنده چهار شاخص را برای تفکیک متون فلسفی از سایر متون پیشنهاد می‌کند، و گام به گام نشان می‌دهد که گاهان -گذشته از اهمیتی که به عنوان یک شعرِ ادبی یا متن دینی دارد- یک متن فلسفی هم هست.

پرسش محوری در این کتاب، بازسازی نظام فلسفیِ نهفته در گاهان است. این کار با مرور تفسیرها و شرح‌های موجود درباره‌ی گاهان، و نفد و واسازی‌شان انجام می‌شود، و در نهایت ساختار فلسفه‌ی نهفته در گاهان بر مبنای حدود پنجاه کلیدواژه‌ی پایه بازسازی و همچون نظامی از اندیشه‌ی پرسش‌مدار پیشنهاد می‌شود.
گاهان از نظر زمانی و زبانی با بخش دیگری از اوستا به نام یسنای هفت هات نزدیک است . یعنی چنین می نماید که کهن ترین بخش از ادبیات اوستایی این دو قسمت از یسنا باشند . هر دوی این متون به زبان و لحنی مشابه نوشته شده اند و محتوایی کمابیش یکسان هم دارند . با این وجود ، هفت هات به نثر نوشته شده و گویشی اندک متفاوت دارد . از این رو به احتمال زیاد این متن در حلقه ای از پیروان زرتشت نوشته شده و نه خود او .
آنچه اهمیت دارد آن است که ما از همین دوران زمانی و با همین ساختار زبانی ، دو متن متفاوت داریم که یکی از آن ها به نثر و دیگری به نظم است . از این رو خصوصیات منظم گاهان قطعا نشانگر شعر بودنش هستند و نمی توانند خصوصیت طبیعی زبان اوستایی باشند که به گمان برخی از زبان شناسان متقدم و رمانتیست ، به ذات خود شعر گونه و آهنگین بوده است .

گاهان کهن‌ترین شعر موجود در زبان‌های ایرانی و آغازگاه آیین و فرهنگی است که به تدریج در هزاره سوم پیش از میلاد در ایران شرقی زاده شد و به تدریج گسترش یافت و در نهایت تأسیس کشور ایران به دست هخامنشیان را ممکن ساخت. زند گاهان شرح و تفسیری است فلسفی از این متن. نویسنده چهار شاخص را برای تفکیک متون فلسفی از سایر متون پیشنهاد می‌کند و گام به گام نشان می‌دهد که گاهان یک متن فلسفی نیز هست.

پرسش محوری در این کتاب، بازسازی نظام فلسفی نهفته در گاهان است. این کار با مرور تفسیرها و شرح‌های موجود درباره گاهان و نقد و واسازی آن‌ها انجام می‌شود و در نهایت ساختار فلسفی نهفته در گاهان بر مبنای حدود پنجاه کلیدواژه پایه بازسازی می‌شود.

دیگر آثار شروین وکیلی

توضیحات تکمیلی

نویسنده

شروین وکیلی

تعداد صفحات

390

حجم (مگ)

3.6

نوع فایل

تایپ شده

دیدگاهی دارید؟